دیوارها - طراحی تا تسلیح, زلزله، ایمنی و طراحی لززه ای, والپست و تقویت دیوارها

وال پست منقطع

وال پست منقطع

تا همین دهه گذشته برای مقاوم‌سازی و ایجاد استحکام هرچه بیش دیوارهای غیر سازه‌ای از روش نبشی کشی استفاده می‌شد. با وجودی که به نظر می‌آمد این روش استحکام زیادی را به دیوارهای غیرسازه‌ای می‌افزاید نتایج به دست آمده حاکی از عملکرد ضعیف آن در زمان‌ وقع زلزله و بادهای شدید است. پس از وقوع چند حادثه تلخ و ایجاد صدمات جانی و مالی فراوان متخصصان و مهندسین سازه کشور دست به کار شدند و روشی را جایگزین روش قدیمی کردند. روش جدید مقاوم سازی دیوارهای غیر سازه‌ای ستفاده از وال پست منقطع (ناودانی منقطع) است. برای آشنایی بیشتر با این روش و مزیت‌های آن نسبت به روش‌های سنتی ما را تا انتهای این مقاله همراهی کنید.

مشاهده قیمت همه محصولات در لحظه

وال پست منقطع چیست؟

استفاده از وال پست منقطع نوعی روش مقاوم‌سازی دیوارهای ساختمان‌ها و سازه‌ها می‌باشد. استفاده از وال پست، مقاومت دیوارها را در برابر زلزله، باد، طوفان و سایر آسیب‌های محیطی افزایش می‌دهد و طول عمر آن‌ها را زیاد می‌کند. از طرف دیگر استفاده از این محصول در مقایسه با نبشی کشی‌هایی که در گذشته مورداستفاده قرار می‌گرفت، پروژه‌های ساخت‌وساز را با سرعت بیشتری به اجرا می‌رساند. امروزه استفاده از این سیستم طبق قانون اجباری بوده و وظیفه آن‌ها جلوگیری از تخریب دیوارها است.

به طور کلی استفاده از وال پست به سه روش انجام می‌گیرد.

اجرای وال پست به روش نبشی

در نگاه اول ممکن است که اجرای وال پست به‌صورت نبشی جزو روش‌های ارزان‌قیمت به نظر برسد که دلیل آن عدم استفاده یک‌تکه یا یکپارچه از ناودانی یا همان پروفیل‌های U شکل است.

برخلاف تصور هزینه بالای اجرا، یکی از مهم‌ترین و اصلی‌ترین معایب اجرای وال پست به‌صورت نبشی به شمار می‌رود. علاوه بر این زمان بالای اجرا و همچنین هزینه بیشتر در زمان خرید نیز ازجمله معایب دیگر این روش محسوب می‌شود.

این روش منسوخ شده است.

اجرای وال پست به روش ناودانی

اجرای وال پست به‌صورت ناودانی یکی دیگر از روش‌های استفاده از این ابزار جهت افزایش مقاومت و استحکام دیوار ساختمان‌ها به شمار می‌رود.

در این روش ناودانی‌ها به‌صورت یک‌تکه مورداستفاده قرار می‌گیرند، به همین دلیل اجرای آن بسیار ساده‌تر و راحت‌تر از روش قبلی هست اما به دلیل افزایش قیمت ورق، پیاده‌سازی این روش نیاز به هزینه زیادی دارد.

اجرای وال پست منقطع

اجرای وال پست به‌صورت منقطع یکی از بهترین، کم‌هزینه‌ترین و ساده‌ترین روش‌های پیاده‌سازی وال پست به شمار می‌رود. در این نوع از وال پست‌ها برخلاف روش وال پست نبشی نیازی به استفاده از قطعات سنگین و جوشکاری‌های سنگین وجود ندارد.

یک‌تکه نبودن وال پست در این روش، سبب افزایش ایمنی ساختمان خواهد شد. علاوه بر این ازنظر اقتصادی استفاده از وال پست منقطع تا 50 درصد هزینه‌ها را نسبت به روش‌های قبلی کاهش می‌دهد.

ویژگی وال پست منقطع و نحوه خرید آن

وال پست منقطع یا ناودانی منقطع، یک ناودانی فولادی است که در طرفین یک دیوار نصب می‌شوند. در هر طرف، دیوار در بین دو لبه وال پست‌های منقطع قرار می‌گیرد، در نتیجه وال پست منقطع‌ها در زمان وقوع نیروهای لرزه ای، دیوار را از دو طرف نگاه می‌دارند. در دو بال وال پست منقطع سوراخ‌هایی لوبیایی شکل وجود دارد که انتهای میلگردهای بستر به کار رفته در دیوار در آن‌ها قرار می‌گیرند. این سوراخ‌های پانچ شده به صورت لوبیایی هستند تا با انتهای میلگردهای بستر تشکیل اتصال مفصلی دهند. این اتصال مفصلی به دیوار امکان جابجایی اندک را می‌دهد.

برای عملکرد مناسب المان وال پست منقطع نیاز به استفاده از مواد اولیه مناسب و دقت ساخت قابل قبول می‌باشد. شرکت پوکاسازه تولید کننده وال پست‌های استاندارد کاملا مطابق با ضوابط آیین نامه‌های ساختمان ایران می‌باشد. محصولات این شرکت تماما با استفاده از مرغوب‌ترین مواد اولیه موجود در بازار و توسط دستگاه‌های اتوماتیک انجام می‌شود. کیفیت بالای محصول و تحویل سفارش سریع باعث شده است که این شرکت به رضایت 100 درصدی مشتریان در سال‌های فعالیت خود دست یابد. تولیدات وال پست‌های منقطع این شرکت متنوع و در انواع و اندازه‌های مختلف می‌باشند. در ادامه به این تنوع محصولات وال پست منقطع اشاره می‌کنیم.

وال پست‌های منقطع در طول‌های مختلف ساخته می‌شوند اما معمول‌ترین آن‌ها وال پست‌های منقطع 40 سانتی متری و 20 سانتی متری هستند. معمولا برای دو طرف دیوار از وال پست‌های 40 سانتی متری و برای بالای دیوار از وال پست‌های 20 سانتی متری استفاده می‌شود. ورق مورد استفاده برای ساخت وال پست‌های منقطع ورق فولادی سیاه است. البته در صورت خواست مشتری امکان ساخت وال پست منقطع از ورق گالوانیزه نیز می‌باشد. برای جلوگیری از خوردگی، وال پست‌های منقطع رنگ آمیزی می‌شوند. ورق فولادی مورد استفاده برای ساخت وال پست‌های منقطع ضخامت 2 میلی متری دارند. بسته به ضخامت دیوار عرض وال پست‌های منقطع متفاوت است. معمول است که عرض وال پست‌های منقطع 0.5 سانتی متر بیشتر از ضخامت دیوار در نظر گرفته شود. عرض‌هایی که وال پست‌های منقطع در آن عرض‌ها به شکل فراوان ساخته می‌شوند 10.5 (برای دیوار 10 سانتی متری)، 15.5 (برای دیوار 15 سانتی متری) و 20.5 (برای دیوار 20 سانتی متری) هستند. بال‌های وال پست‌های منقطع حدود 7 سانتی متر هستند. با وجود یک فاصله حدود 3 سانتی متری (یک صدم ارتفاع دیوار) به عنوان درز انقطاع در هر طرف بین وال پست منقطع و دیوار، این طول بال 7 سانتی متری برای نگه داشتن دو طرف دیوار کاملا کافی است.

استفاده از ناودانی منقطع برای اتصال دیوار به زیر سقف

علاوه بر دو طرف دیوار که وال پست‌های منقطع باعث مهار دیوار در جهت خارج صفحه هستند، در بالای دیوار نیز از این نوع والپست استفاده می‌شود. استفاده از وال پست منقطع در دورتادور دیوار (به غیر از پایین دیوار که در آن دیوار بر روی کف طبقه می‌نشیند و نیازی به مهار ندارد) باعث می‌شود که دیوار غیرسازه‌ای از قاب سازه اصلی که دیوار را احاطه کرده است فاصله بگیرد و به صورت کاملا مقید به آن متصل نشود. فاصله‌های بین دیوار و سازه اصلی در بالا و دو طرف که به آن درز انقطاع گفته می‌شود با مواد قابل ارتجاع مانند پشم سنگ یا یونولیت پر می‌شوند. استفاده از وال پست منقطع دیوار را در جهت خارج از صفحه مهار می‌کند، اما در زمان وقوع لرزه یا نیروهای جانبی به دیوار اجازه جابجایی درون صفحه اندکی را می‌دهد. این روند باعث می‌شود که دیوار بدون تخریب در مکان خود یا کاملا سالم بماند یا حداکثر دچار ترک‌های جزئی شود که از نظر آیین نامه مانعی برای آن وجود ندارد. همان طور که گفته شد در بالای دیوار نیز نیاز به قرار دادن درز انقطاع وجود دارد. این درز انقطاع برابر بیشترین مقدار 25 میلی متر و خیز بلند‌مدت تیر فوقانی در نظر گرفته می‌شود. دلیل این مساله این است که باید فاصله‌ای برای خیر تیر بالایی دیوار وجود داشته باشد تا بار تیر بالایی مستقیما بر روی دیوار قرار گرفته در زیر وارد نشود. در این حالت نیز بین وال پست‌های منقطع فوقانی و بالای دیوار فاصله در نظر گرفته شده با مواد قابل ارتجاع پر می‌شود.

نحوه اجرای ناودانی منقطع

وال پست‌های منقطع در اسکلت‌های بتنی توسط پیچ و رول بولت و در اسکلت‌های آهنی توسط جوشکاری به اسکلت اصلی متصل می‌شوند. قبل از چیدن هر دیوار طبق طراحی، مکان‌های نصب وال پست‌های منقطع در دورتادور دیوار مشخص شده و وال پست‌های منقطع نصب می‌گردند. پس از نصب وال پست‌های منقطع اقدام به چیدن دیوار می‌شود. در حین دیوارچینی در رج‌هایی از دیوار که میلگردهای بستر قرار داده می‌شوند، انتهای میلگردهای بستر در وال پست‌های منقطع قرار می‌گیرند. در محل‌های اتصال تیر و ستون منطقه محافظت شده‌ای وجود دارد که طبق آیین نامه نباید هیچ گونه وال پست یا المان دیگری در این ناحیه نصب شود. این مساله به این خاطر است نصب هر نوع المان در این ناحیه به شدت بر استحکام سازه اصلی تاثیر گذار است و باعث آسیب‌پذیری بسیار زیاد آن می‌شود.

نکات مورد اجرا در زمان اجرای ناودانی منقطع

با توجه به اینکه اجرای وال پست، سبب سفت‌کاری و افزایش مقاومت ساختمان می‌شود، توجه به نحوه صحیح و اصولی اجرای آن نیز از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. ازاین‌رو مهندس ناظر در زمان اجرای این‌گونه پروژه‌ها باید به موارد زیر توجه کند:

  • نظارت دقیق بر اجرای وال پست
  • استفاده از ورق باکیفیت
  • در نظر گرفتن پیامدها و خطرات حقوقی عدم اجرای وال پست
  • استفاده از وال پست در دور چینی بام

قیمت وال پست منقطع

مهم‌ترین عواملی که بر قیمت تمام‌شده ناودانی منقطع تأثیرگذار است؛ عبارت‌اند از:

  • جنس متریال
  • قیمت آهن
  • بزرگی پروژه

با توجه به اینکه قیمت وال پست منقطع به عوامل متعددی بستگی دارد، به همین دلیل نمی‌توان قیمت واحدی را برای آن در ارائه داد. اما همان‌طور که گفتیم خوشبختانه ناودانی منقطع به دلیل سایز و وزن پایین از قیمت تمام‌شده پایینی برخوردار است.

مقررات ملی ساختمان درباره وال پست منقطع

استفاده از وال پست طبق آیین نامه‌های مقررات ساختمانی در تمام دیوارهای داخلی و خارجی اجباری است (استفاده از وال پست منقطع و دیتل‌های اجرایی آن در پیوست ششم استاندارد 2800 مقررات ملی ساختمان و همچنین طراحی آن در نشریه 819 مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی بیان شده است)، اما تعداد وال پست منقطع مورد نیاز، فاصله به کارگیری آن‌ها و حتی ضخامت و اندازه آن‌ها باید توسط محاسب به دقت محاسبه شود. نوع ساختمان و سطح اهمیت آن، محل قرار گیری ساختمان و طبقه‌ای که دیوار غیرسازه‌ای در آن قرار دارد در تعداد و طراحی وال پست‌های منقطع بسیار اهمیت دارد. هر چه ساختمان اهمیت بالاتری داشته باشد نیاز است دیوارهای غیرسازه‌ای استحکام بیشتری داشته باشند. همچنین هر چه طبقه بالاتر باشد، دیوارهای غیرسازه‌ای نیاز به مقاوم سازی بیشتری دارند، زیرا در هنگام وقوع نیروهای جانبی، آن‌ها بیشتر تحت تاثیر قرار می‌گیرند. بنابراین معمول این است که تعداد به کارگیری وال پست‌های منقطع در طبقات بالایی بیشتر است.

در مجموعه پوکاسازه تولید محصولات دقیقا مطابق با آیین نامه‌های مقررات ملی ساختمان انجام می‌شود. لذا این مجموعه این افتخار را دارد که با اطمینان کامل ارائه دهنده خدمات با کیفیت به سازندگان و صنعت گران گرامی باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *