میلگرد بستر چیست ؟
برای مقاومسازی ساختمان در برابر زلزله از روشهای مختلفی استفاده میشود که یکی از پرکاربردترین این روشها استفاده از میلگرد بستر میباشد. در این مقاله میخواهیم در مورد میلگرد بستر، انواع آن و کاربردهایش صحبت کنیم این میلگردها دارای شیارهای آجدار در سطح خود هستند تا تماس بهتری با ملات یا بتن برقرار کنند. فولاد در طول زمان دچار فرسایش میشود، سطوح این نوع میلگردهای فولادی را با پوششی از جنس روی میپوشانند. این پوشش قابلیت ضد زنگ دارد و باعث افزایش عمر میلگرد و پیشگیری از فرسایش زود هنگام این میلگردها میشود. در نتیجه با این کار، کیفیت و طول عمر میلگرد افزایش پیدا میکند. در ادامه به بررسی دقیقتر این محصول خواهیم پرداخت.
جنس میلگرد بستر
نحوه استفاده از میلگرد بستر در ساختمان
میلگرد بستر یک جفت مفتول طولی است که مفتولهای عرضی به شکل نردبانی و یا خرپایی به روش جوش مقاومتی به آن متصل شده است و به دو صورت افقی یا عمودی در سازه به کار گرفته میشود. عاجهای این میلگرد سبب میشود که به راحتی در ملات قرار بگیرد. میلگرد بستر باید در برابر رطوبت و زنگ زدن مقاوم باشد. به همین خاطر در تولید آن از روکش گالوانیزه ضد زنگ استفاده میشود. برای اجرای این روش، پیش از دیوارچینی میبایست بست آن را به حالت افقی به سازه وصل کنیم. در اسکلتهای فلزی نصب با استفاده از میخ مخصوص فلز و تفنگ و یا بوسیله جوشکاری صورت میگیرد و به حالت حداقل مجموع 4 سانتیمتر در هر 4 سمت، بست وصل میکنیم. اما در سازه بتنی یا از میخ مخصوص بتن و تفنگ آن و یا با استفاده از پیچ و رول بولت انجام میشود. بر اساس آییننامه، محل قرارگیری این نوع میلگرد در هر 50 سانتیمتر میباشد.
سایز استاندارد میلگرد بستر در بازار
مزایای میلگرد بستر
کنترل کردن عرض و فاصله بین ترکهای ایجاد شده بخاطر جمع شدگی و تغییر شکلهای حرارتی.
افزایش استقامت، استحکام و همچنین شکلپذیری خمش خارج از صفحه دیوار
افزایش استقامت و استحکام برشی درون صفحه دیوار
ایجاد اتصال مکانیکی برای نمای بنایی (سنگی یا آجری)
عدم احتیاج به بکارگیری واحدهای بنایی با هندسه ویژه
آیا میلگرد بستر معایبی هم دارد؟
کاربرد میلگرد بستر
محاسبه میلگرد مورد نیاز ساختمان
یکی از سؤالاتی که برای اکثر افراد پیش میآید، این است که چگونه میتوان مقدار میلگرد مورد نیاز برای ساختمان را تشخیص داد و باید از کدام یک انواع میلگرد استفاده کرد؟ میلگرد ساده، آجدار، استنلس استیل یا …؟
باید توجه داشته باشید که طبق آییننامه ملی ساختمان، 2 روش برای تشخیص و محاسبه مقدار میلگرد مورد نیاز برای مستحکمسازی دیوارهها وجود دارد.
در روش شماره یک مقدار مقطع مورد نظر را میتوان با بررسی دیوارها به صورت حدودی تخمین زد. اما در روش شماره دو در ازای هر میزان مشخص ارتفاع، یک شاخه میلگرد بستر در نظر گرفته میشود.
تاریخچه ساخت میلگرد بستر
میلگرد بستر یا وال پست
وال پست مانند کلافی میباشد که در اندازههای مشخصی برای یکپارچه عمل کردن دیوار مورد استفاده قرار میگیرد. در حقیقت آنها باعث درگیری دیوار با اسکلت سازه و در نهایت مقاومت دیوار میشود. وال پست در واقع، نوعی نگهدارنده دیوار میباشد. وظیفه اصلی وال پست، منتقل کردن فشارهای وارده از طرف زلزله و بادهای شدید به قاب اصلی ساختمان میباشد که باعث عدم خراب شدن دیوار میشود.
وال پستها دارای 2 نوع عمودی و افقی میباشند که نوع عمودی یا قائم، هنگامی که دهانههای سازه بزرگ باشند از روی تیر طبقه پایین به تیر طبقه بالا وصل میگردد. اجرای نوع عمودی باید به شکلی باشد که فاصله افقی بین آنها از 4 متر کمتر باشد. دانستن این نکته لازم است که وال پست جایگزینی برای میلگرد بستر یا بالعکس نمیباشد. میلگرد بستر به همراه قلاب، گیره و وال پستها یک سیستم جدید به حساب میآید که برای مهار دیوارها استفاده میشود. استفاده از این شیوه مقاومسازی، نسبت به سایر شیوههای قبلی، به چند دلیل دارای مزیت است. چند مورد از این مزیتها عبارتند از: نصب آسان، مقاومت بالا، انعطاف بیشتر دیوار، اتصال قدرتمند دیوارهای دوجداره و غیره.
فرآیند تولید میلگرد بستر
نحوه اجرای میلگرد بستر در دیوارها
گیره میلگرد بستربه طور کلی نحوه اجرای میلگرد بستر در دیوار از دو صورت افقی و قائم (عمودی) استفاده میشود. در شیوه افقی، به طور معمول آرماتورهای 4 تا 6 میلیمتری بکار گرفته میشود که به حالت نردبانی یا خرپا و در فواصل معینی بین آجر، مواد سیمانی و یا بلوک قرار داده میشود. میتوان بوسیله جوشکاری آنها و یا بکارگیری گیره و قلاب، برای مهار این نوع میلگرد اقدام کرد.
پیش از شروع دیوارچینی بهتر است تا بست را به صورت افقی به سازه اتصال دهیم. معمولاً نصب بست به اسکلت سازه فلزی، با استفاده از میخ ویژه فلز صورت میگیرد. با توجه به آییننامه و به صورت استاندارد باید در هر 50 سانتیمتر، این میلگرد قرار بگیرد. همین گونه که از اسم آن مشخص است، میلگرد بستر به صورت قائم (عمودی) در بین آجر یا بلوکها قرار داده میشود و همچنین جهت مهار کردن آن، از قلاب، نبشی و گیره استفاده میکنند.
خرید میلگرد بستر
همان طور که گفتیم، میلگرد بستر دارای 2 نوع نردبانی و خرپایی میباشد که در بازار عرضه میشوند. هر 2 مورد در ساخت انواع سازهها و در قسمتهای مختلف آن استفاده میشوند. از میان این 2 نوع، مقاومت و استحکام نوع خرپایی در برابر مدل نردبانی بسیار بیشتر میباشد و سختی بیشتری دارد. به همین دلیل استفاده از نوع خرپایی دارای اولویت بیشتری میباشد.
به طور معمول قیمت میلگرد بستر با توجه به مقدار فولاد به کار گرفته شده در آن تعیین میگردد. به این صورت که تولیدکننده با توجه به میزان فولاد و سایر مواد استفاده شده در هر متر از میلگرد، قیمت مشخصی برای آن در نظر میگیرد. این میلگردها در سایزهای مختلفی در بازار موجود میباشند و معلوم است که با توجه به میزان مواد استفاده شده در هر متر از آن، دارای قیمتهای مختلفی میباشند.
با توجه به مواردی که در خصوص این میلگردها گفته شد، استفاده از آنها در مقایسه با دیگر روشهای قدیمی، مقرون به صرفه و مناسبتر خواهد بود. در ضمن میلگرد بستر حالت و شکل نسبتاً مناسبی به دیوارهای سازه خواهد داد.
عوامل تأثیرگذار روی قیمت میلگرد بستر
یکی از عاملهای مؤثر بر روی قیمت میلگرد بستر که تعیینکننده میباشد، سایز مفتول به کار گرفته شده در تولید این نوع از میلگرد میباشد. همین طور قیمت میلگرد بستر به وجود یا عدم وجود پوشش لایه گالوانیزه بر روی این میلگرد نیز وابسته میباشد. یکی دیگر از عوامل تأثیرگذار بر روی قیمت این نوع میلگرد، نوسانات موجود در بازار ارز و به طبع آن نوسانات نرخ فلز آهن در بازارهای جهانی و بازار ایران میباشد که در قیمتگذاری آن مؤثر است.
یکی از عاملهای تأثیرگذار در قیمت هر چیزی، مقدار مورد نیاز آن جنس است. این مورد در خصوص این نوع میلگرد هم صدق میکند. جهت محاسبه مقدار میلگرد بستر مورد نیاز در ساختمان، میتوانید از روشهای مختلفی استفاده کنید. در زیر چند روش را به صورت مختصر توضیح خواهیم داد.
در اول که به نام روش محاسباتی نیز شناخته میشود، باید مجموع سطح مقطعهای مفتولهای به کار گرفته شده، معادل با 0.0007 سطح مقطع مؤثر دیوار در نظر گرفته شود. شیوه دوم برای محاسبه مقدار میلگرد مورد نیاز، روش تجویزی است. در این روش در ازای هر 40 سانتیمتر از ارتفاع دیوار میبایست یک ردیف از این میلگرد به کار گرفته شود. روش سوم که یکی از روشهای قدیمی برای محاسبه وزن میلگرد بستر میباشد به این صورت است که مساحت کف میلگرد که به صورت دایرهای میباشد را محاسبه میکنند. سپس در طول میلگرد ضرب کرده و حاصل را ضربدر 7.8 میکنند. عدد به دست آمده را بر هزار تقسیم میشود تا وزن حدودی میلگرد مشخص شود. در آخرین روش که تقریباً روش جدیدی به حساب میآید و بر طبق استاندارد ISO3132 میباشد، سایز میلگرد در خودش ضرب میشود و عدد حاصل را بر 162 تقسیم میکنند تا وزن تقریبی میلگرد به دست بیاید.
شما میتوانید برای اطلاع از آخرین قیمت میلگرد بستر و مشاوره در مورد خرید میلگرد بستر با کارشناسان ما تماس بگیرید.
فروش میلگرد بستر
اغلب سازندگان که قصد خرید میلگرد بستر را دارند، همیشه با یک سؤال مواجه هستند که برای خرید میلگرد بستر از چه طریقی میتوانند اقدام کنند و باید به کجا مراجعه نمایند. خرید و فروش انواع میلگردها معمولاً در فروشگاهها و بنگاههای آهن آلات صورت میگیرد. با توجه به اینکه در کدام شهر ساکن میباشید و همین طور قصد خرید چه نوع میلگردی و از کدام برند را دارید، میتوانید به فروشندههای گوناگونی مراجعه نمایید.
پیشنهاد ما به شما این است که از طریق فروشگاههای آنلاین و اینترنتی به مقایسه انواع برندها و قیمت هرکدام بپردازید تا بتوانید گزینه نسبتاً مناسبی از نظر کیفیت و قیمت انتخاب کنید.
در نظر داشته باشید که خرید میلگرد بستر شما را کمک میکند تا مقاومت و استحکام ساختمانهای خودتان را بیشتر کنید و در برخی از هزینهها مانند دوغاب کاری صرفهجویی کنید.