میلگرد بستر

همه چیز درباره میلگرد‌ بستر

فهرست محتوای صفحه

برای هیچ کس پوشیده نیست که استفاده از مصالح بنایی رواج زیادی دارد و در کشور ما نیز از این مصالح برای اجزای سازه‌ای و غیرسازه‌ای استفاده می‌شود. دوام بالا، ظاهر زیبا، مقاومت در برابر صوت و حرارت از ویژگی‌های بازر این مصالح می‌باشد. اما این مصالح دارای ضعف‌هایی نیز هستند. ضعف این مصالح در زمان بروز حادثه مشخص می‌شود. زمانی که سازه‌ای در اثر زلزله آسیب می‌بیند می‌توانیم به ضعف‌های آن پی ببریم. یکی از ضعف‌های این مصالح وزن بالا و دیگری عدم شکل‌پذیری و انعطاف‌پذیری آن است. برای پایین آوردن وزن مصالح ساختمانی اقدامات زیادی صورت گرفته است، برای مثال از آجرها و بلوک‌های مخصوص توخالی با وزن کم استفاده می‌شود و جایگزین آجرهای سنگین شده است. اما همچنان با مشکل عدم شکل‌پذیری درگیر هستیم. کاری که امروزه برای پوشش این ضعف ها صورت می‌گیرد استفاده از تسلیحات می‌باشد.

در زمان بروز زلزله، اتصال نامناسب اجزای سازه‌ای با اجزای غیرسازه‌ای سبب بروز خسارت های زیادی می‌شود. پس عدم شکل‌پذیری مصالح و عدم جداسازی استاندارد اجزای غیرسازه‌ای باعث می‌شود تا در زمان بروز زلزله، سازه دچار خسارت‌های زیادی شود. در سال‌های گذشته که کشور ما در مناطق مختلف دچار زلزله شده به وفور شاهد چنین خسارت‌هایی بوده‌ایم.طبق آیین‌نامه‌ها و مقررات جدید اجزای غیرسازه‌ای مانند دیوارهای داخلی و خارجی باید با استفاده از وال‌پست از اجزای سازه ای جدا شده و برای تسلیح آن باید از میلگرد‌بستر استفاده شود. برای کسب اطلاعات کامل درباره وال پست می توانید به مقاله آن مراجعه کنید. ما در این مقاله به بررسی این موضوع که میلگرد‌بستر چیست می‌پردازیم.

همه چیز درباره میلگرد بستر

میلگرد بستر، ساختاری متشکل از جنس فولاد است که در میان ردیف های دیوار و در داخل ملات آن مدفون می‌شود و برای بالا بردن استحکام دیوار استفاده می‌شود. 

انواع میلگرد بستر

میلگرد بستر در سه نوع میلگرد بستر خرپایی، میلگرد بستر نردبانی و میلگرد بستر مشبک تولید می‌شود. در آیین نامه‌ها در مورد میلگرد بستر مشبک صحبتی نشده است و استفاده از آن نیز زیاد شایع نیست. اما میگرد بستر خرپایی و نردبانی در کشور ما تولید و مصرف بالایی دارد. میگلرد بستر خرپایی در مقایسه با میلگرد بستر نردبانی بیشتر توصیه می‌شود چرا که مزایای بیشتری دارد. استفاده از میلگرد بستر در دنیا چیز جدیدی نیست و سال‌هاست که از این تسلیحات استفاده می شود اما در کشور ما این گونه نیست و با وجود شناخته شده بودن استفاده چندانی نداشت، اما پس از تبدیل شدن به یک الزام امروزه شاهد استفاده روز افزون آن هستیم. استفاده از این ساختار در کشورهای اروپایی به اوایل قرن هجدهم میلادی بر می‌گردد و حدود یک قرن است که دارای آیین‌نامه نیز می‌باشد. میلگرد بستر دارای ضوابط، مقررات و الزاماتی می‌باشد که در زمان نصب آن باید مورد توجه قرار گیرد.

عکس میلگرد بستر نردبانی
میلگرد بستر نردبانی
عکس میلگرد بستر خرپایی
میلگرد بستر خرپایی
عکس میلگرد بستر مشبک
میلگرد بستر مشبک

میلگرد بستر خرپایی

همانطور که در تصویر روبرو می‌بینید، میلگرد بستر خرپایی متشکل از دو میلگرد آج‌دار می‌باشند که در امتداد هم و با فاصله معینی قرار دارند و در میان آنها یک مفتول فولادی به صورت مورب قرار گرفته‌اند. این نوع از میلگردهای بستر دارای استحکام بیشتری در مقایسه با انواع دیگر می باشد و توصیه می شود از این نوع میلگرد بستر استفاده گردد.

عکس میلگرد بستر خرپایی

گیره

قلاب

میلگرد بستر خرپایی

میلگرد بستر نردبانی

میلگرد بستر

میلگرد بستر نردبانی 

نوع نردبانی میلگرد‌های بستر به مانند نوع خرپایی آن از دو مفتول آجدار که به صورت موازی و در امتداد هم قرار می‌گیرند تشکیل می شود، اما مفتول میانی آن به صورت عمود بر مفتولهای کناری در فواصل معین نصب می شود. در بالا نیز اشاره کردیم که نوع خرپایی از استحکام بیشتری برخوردار است و توصیه می شود که از آن استفاده شود. اما این دلیلی نیست که از میلگرد بستر نردبانی استفاده نشود، بلکه این نوع نیز پرکاربرد هستند و کاملاً مورد تایید می باشند. 

ضوابط اجرایی میلگرد بستر

  • در زمان اجرای میلگرد بستر حتما باید آن داخل ملات مدفون شود. (تصویر شماره 1)
  • در صورتی که برای دیوارهای خارجی از نمای آجری استفاده شود باید این نما به وسیله بست به میلگرد بستر متصل شود. (تصویر شماره 2) البته نوع دیگر از میلگرد های بستر وجود دارد که با نام میلگردهای بستر سه مفتولی شناخته می شوند برای اتصال نمای آجری به دیوار خارجی می توان از این نوع میلگردها نیز استفاده کرد. (تصویر شماره 3)
  • محل اتصال مفتول میانی با میلگردهای آج دار موازی باید فواصل 4 سانتیمتری باشد. (تصویر شماره 4)
  • قطر مفتولها باید حداقل 4 میلیمتر و حداکثر 8 میلیمتر باشد. به این صورت که حداکثر قطر مفتول های میلگرد بستر باید نصف ضخامت ملات باشد. الزام است که ضخامت ملات از 16 میلیمتر بیشتر نباشد، بنابراین قطر مفتول نمی تواند از 8 میلیمتر بیشتر باشد. معمولاً به این صورت است که از مفتولهای با ضخامت 4 یا 4.5 سانتیمتر برای ملاتی با ضخامت 10 میلیمتر استفاده می شود.
  • در موارد خاصی از دیوارچینی ها، برای مثال دیوارچینی با بلوک های AAC که در آنها ملات نازکی بین ردیف ها قرار می گیرد می توان از نوع مفتول های کتابی استفاده کرد تا در داخل ملات مدفون گردند. 
  • برای اینکه میلگرد بستر در داخل ملات پس از گذشت زمان دچار خوردگی، پوسیدگی و زنگ زدگی نشود باید حتماً از نوع گالوانیزه یا فولاد ضدزنگ باشد، در غیر این صورت می تواند دارای پوشش آپوکسی باشد. 
  • میلگردهایی طولی میلگرد بستر که در امتداد هم قرار دارند باید از نوع میلگردهای آجدار باشد، اما میلگردهای میانی می تواند از نوع ساده باشد.(تصویر شماره 1)
میلگرد بستر خرپایی
تصویر شماره 1
بست میلگرد بستر

بست

تصویر شماره 2

میلگرد بستر خرپایی

میلگرد بستر سه مفتولی

تصویر شماره 3

میلگرد بستر خرپایی
تصویر شماره 4

مزایای استفاده از میگلرد بستر

فاصله ترک هایی که بر اثر جمع شدگی و تغییرشکل های حرارتی ایجاد می شود توسط میلگرد بستر کنترل می شود. 

باعث بالاتر رفتن مقاومت دیوار در برابر خمش خارج از صفحه دیوار می شود. 

بالاتر رفتن مقاومت برشی دیوار

در زمان بروز زلزله انسجام دیوار بالاتر بوده و از ریزش و تخریب خارج از صفحه جلوگیری می کند. 

در صورت اجرای نمای ساختمان به صورت آجری یا سنگی یک اتصال مکانیکی بین دیوار و نما ایجاد می شود. 

در صورت استفاده از میگرد بستر دیگر نیازی به دوغاب ریزی وجود ندارد. 

در شرایطی که نیاز باشد می توان میلگرد بستر را به صورت عمود نیز اجرا کرد. 

اگر دیوارهای ما بیشر از یک لایه باشد می توان آنها را به هم متصل کرد. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *