آیین‌نامه‌ها, دیوارها, میلگرد بستر, والپست

آشنایی با اتصال کشویی و اتصال تلسکوپی

آشنایی با اتصال کشویی و تلسکوپی

در پیوست ششم استاندارد 2800 المان وال پست یا وادار معرفی شد و نحوه استفاده از این المان به تفصیل برای اجزای غیرسازه‌ای بیان شد. برای نصب این المان معمولاً از دو نوع اتصال تلسکوپی و کشویی استفاده می‌شود. در ابتدا عملکرد این اتصالات را تشریح می‌کنیم و در ادامه به توصیه‌های آیین نامه پیوست ششم در مورد استفاده از هر کدام می‌پردازیم.

اتصال کشویی چیست؟

ما از المان وال پست برای ایجاد یک قاب برای دیوارهای پیرامونی و داخلی سازه استفاده می‌کنیم. وادارهای مورد استفاده برای ساخت این قاب باید باید آزادی حرکت در داخل قاب و در محور افقی را داشته‌باشند. اتصال کشویی این عملکرد را برای ما فراهم می‌آورد.

وادار یا وال پست مورد استفاده باید با دو نوع اتصال متفاوت به سقف پایین و سقف بالا متصل گردد. پس از کاشت پلیت‌ها در دو سقف، وادار به صورت مفصلی به سقف پایین و به صورت کشویی به سقف بالا متصل می‌گردد. اتصال مفصلی به سقف پایین به این صورت است‌که وادار با استفاده از دو نبشی و در راستای داخل صفحه جوش داده می‌شود. در اتصال مفصلی انتهای تحتانی وادار بر روی پلیت مقید می‌شود اما به واسطه نوع این اتصال به وادار اجازه دوران کوچک در راستای داخل صفحه داده می‌شود. در انتهای فوقانی وادار اتصال به صورت کشویی است به طوری که دو نبشی در دو طرف وادار به پلیت جوش داده‌شده و وادار بدون هیچ اتصال جوشی بین دو نبشی قرار می‌گیرد. این روش اجرا به وادار اجازه حرکت در راستای داخل صفحه بین دو نبشی را می‌دهد اما وادار در راستای خارج صفحه توسط این دو نبشی مقید می‌گردد.

نکته قابل توجه دیگر که در پیوست ششم آمده‌است، ایجاد یک فاصله 2.5 سانتی‌متری بین انتهای فوقانی وال پست یا وادار و سقف بالایی است. این فاصله به وادار اجازه می‌دهد آزادی حرکتی خود را حتی در صورت خیزش تیرفوقانی داشته‌باشد و از کمانش وادار جلوگیری شود.

اتصال کشویی

اتصال تلسکوپی چیست؟

در کاربری‌هایی خاص نیاز است وادار در انتهای یک دیوار استفاده‌شود. در این نوع کاربرد باید وادار با اتصال تلسکوپی به سقف‌های بالا و پایین متصل گردد. در اتصال تلسکوپی برخلاف اتصال کشویی که آزادی حرکت در محور X را فراهم می‌کرد، در راستاهای داخل و خارج صفحه (محور X,Y) محدودیت حرکتی ایجاد می‌شود. در این اتصال تنها در راستای محور Z به وادار آزادی حرکتی داده‌می‌شود.

این نوع اتصال به این صورت اجرا می‌گردد: بر روی پلیت پایین وادار در سقف تحتانی و پلیت بالای وادار در سقف فوقانی 4 عدد نبشی در چهار طرف قوطی وادار بر روی پلیت جوشکاری می‌شوند. باید توجه کرد که این نبشی‌ها چه در اتصال تلسکوپی پایین و چه در اتصال تلسکوپی بالا به وادار جوشکاری نمی‌شوند. این نوع اجرا باعث می‌شود وادار در راستای افقی (محور X,Y) مقید شده و امکان حرکت نداشته‌باشد. اما وادار می‌تواند در محل خود در راستای Z بالا و پایین برود. این آزادی ایجاد شده برای وادار در راستای Z از کمانش وادار در صورت خیزش تیر فوقانی جلوگیری می‌کند.

نحوه اتصال پلیت

در سازه‌های بتونی بهتر است پلیت‌های وادارها را قبل از بتون‌ریزی کاشت. در این حالت پلیت توسط پیچ‌های متصل به میلگردهای داخل بتون یا میگلردهای حدیده شده به سازه متصل می‌شوند. در صورتی‌که بخواهیم بعد از بتون‌ریزی پلیتی را در جای خود نصب کنیم باید با استفاده از دریل بتون را سوراخ کرده و پلیت را با انکربولت به بتن متصل کرد.

محل استفاده از اتصال تلسکوپی و کشویی طبقه پیوست ششم

از آنجایی‌که تمامی این المان‌ها برای دیوارهای غیرسازه استفاده می‌شود. دیوار پیرامونی و داخلی تفاوتی در نوع اتصال ایجاد نمی‌کند. طبق آنچه که آیین‌نامه‌ها گفته‌اند اگر طول آزاد دیوار ما بیشتر از 4 متر باشد ملزم به نصب وادار در میانه دیوار هستیم. در این صورت از اتصال کشویی برای محل اتصال فوقانی و اتصال مفصلی برای محل اتصال تحتانی استفاده می‌شود. در شرایطی امکان دارد، دیوار یک سر آزاد داشته‌باشیم. آیین نامه‌ها ما را ملزم به استفاده از وادار در انتهای دیوار یک سرآزاد می‌کند، تحت این شرایط باید از اتصال تلسکوپی برای بالا و پایین آن وادار استفاده‌کنیم.

در مورد محل استفاده از اتصالات کشویی و تلسکوپی پیوست ششم آیین نامه 2800 ابهاماتی وجود دارد. اما توصیه گروه تولیدی پوکاسازه بعد از سال‌ها فعالیت در این حوزه، استفاده از اتصالات کشویی تا حد امکان است. دلیل این امر را در مقاله‌ای تحت عنوان چالشهای اجرای وال پست‌ها تشریح کرده‌ایم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *