دیوارها نقش بسیار مهمی در هر سازهای را دارند و باید نحوه اجرا و مصالح ساختمانی مورد نظر همواره قبل از اجرا و ساخت مورد بررسی قرار گیرد. دیوارها برای پروژه های مختلفی اجرا میشوند که قسمت عمدهای از این پروژهها شامل انوع سازههای مسکونی، اداری، تجاری و صنعتی میباشد. معمولاً برای اینکه بتوان به نوع مصالحی که برای ساخت دیوار باید استفاده شود پی برد باید عملکرد دیوار را بررسی کنیم. به این صورت که این دیوار قرار است چه نیازهایی را برآورده کند و انتظار است تحت چه شرایطی باشد و با توجه به همان شرایط چه عملکردی نشان دهد. این موضوع معیار اصلی برای انتخاب و در عین حال تسلیح دیوارها میباشد. دیوارها از نظر عملکرد در چند دسته متفاوت قرار میگیرند که مهمترین آنها باربر یا غیرباربر بودن دیوار میباشد. علاوه بر این دو از نظر عملکردی انوع متفاوتی از دیوارها وجود دارند که در این دسته قرار میگیرند مانند دیوارهای حائل، دیوارهای عایق، دیوارهای عایق رطوبت و … .
با توجه به این معیارها نوع مصالح ساختمانی و در عین حال نحوه مسلح کردن و ایمنیسازی دیوارها صورت میگیرد. اما به صورت کلی برای ایمنی سازی دیوارها اگر به صورت غیرباربر باشند و برای دیوارهای داخلی و پیرامونی ساختمان از آنها استفاده کنیم باید از آیین نامه 2800 و همین طور پیوست ششم آن کمک بگیریم. در غیر این صورت برای دیوارهای باربر و با توجه به نوع پروژه و مصالح ساختمانی مورد نظر نیاز داریم تا اطلاعات کاملتر و جزئیتری داشتهباشیم. در ادامه این مقاله انواع دیوار از نظر مصالح ساختمانی را معرفی میکنیم و در مورد آنها توضیحاتی ارائه میدهیم.
دیوار ها از نظر مصالح ساختمانی، شامل موارد زیر میباشند
دیوار آجری
این دیوارها با استفاده از انواع آجرها ساخته میشود و از آنجایی که جزء پرمصرفترین مصالح ساختمانی در کشور ما میباشد همه ما با اینگونه دیوارها آشنا هستیم. اگر سازههای موجود در چند دهه قبل تا کنون را بررسی کنیم متوجه میشویم که در ساخت عمده این سازهها از آجر استفاده شدهاست و با توجه نوع دیوار (منظور باربر یا غیرباربر بودن آن است)، مصالح مقاومسازی، نحوه اجرا و … متفاوت میباشد. معمولاً اگر از آجر مناسبی استفاده نشود یا ملات میان آنها مقاومت کافی نداشتهباشد و از الزاماتی که برای مقاومسازی این دیوارها در آیین نامهها آمدهاست، طبعیت نشود این دیوارها در معرض آسیب بیشتری قرار میگیرند. طبق آنچه در آیین نامههای مربوط به طراحی لرزهای آمدهاست برای تقویت دیوارهای آجری میتوان از میلگرد بستر و المان وال پست استفاده کرد.
دیوار سنگی
دیوار بتنی
دیوار بلوکی
بلوکهای سیمانی در انواع سبک، سنگین، توخالی و توپر وجود دارند که عموماً از این مصالح برای ساخت دیوارهای غیرباربر استفاده میشود. یکی از مهمترین مزیت این بلوکها، قیمت مناسب آنها میباشد. برای مقاومسازی دیوارهای بلوکی نیز از المانهای وال پست و میلگرد بستر استفاده میشود.
دیوار چوبی
دیوار هبلکسی
در مورد دیوارهای هبلکس در مقاله دیوار هبلکس چیست به طور مفصل در این مورد صبحت کردهایم. اما به طور کلی این دیوارها با استفاده از بلوکهای AAC اجرا میشوند و قابلیت استفاه برای دیوارهای باربر و غیرباربر را داشته و نسل جدیدی از دیوارها میباشند. مزیت اصلی این دیوارها وزن سبک آنها در مقایسه با دیگر دیوارها، اجرای سریع و مقاومت در برابر آتش و صدا میباشد. برای تسلیح این دیوارها از بستهای رادیکالی یا ارتجاعی استفاده میشود و از آنجایی که دارای ملات بستر بسیار نازکی میباشد امکان استفاده از المانهای دیگری مانند میلگردهای بستر در آن نیست.