دیوارها

انواع دیوارها بر اساس عملکرد

انواع دیوارها از نظر عملکرد

در یک ساختمان دیوارها به عنوان یک قسمت مهم تلقی می‌شوند و می‌توانند برای اهداف مختلفی مورد استفاده قرار بگیرند. در زیر به چند نوع از دیوارها به لحاظ کاربردی که دارند اشاره می‌کنیم:

دیوارهای باربر (حمال) (Structural Walls)

در یک ساختمان این نوع دیوار برای تحمل بار و نیروهای سازه‌ای و انتقال آن به فونداسیون استفاده می‌شوند. این دیوار یک جزء مهم از سیستم سازه‌ای ساختمان است و وظیفه اصلی آنها حمل و توزیع بارهای ساختمانی است. دیوار حمل بار از مصالحی مانند بلوک بتنی، آجر یا سنگ ساخته می‌شوند. دیوارهای حمل بار استحکام و ثبات کلی را برای ساختمان ایجاد می‌کنند.

دیوار باربر و غیرباربر چیست + ویژگی ها و تفاوت ها

نماهای ساختمان به دو دسته کلی نماهای داخلی و خارجی تقسیم‌بندی شده‌است که در این آیین نامه عمدتاً به نماهای خارجی و نحوه اجرا و تسلیح آن پرداخته شده‌است و اشاره‌ای کوتاه به نماهای داخلی شده‌است.

دیوار باربر یا دیوار حمال

دیوارهای برشی (Shear Walls)

این نوع دیوار استحکام ساختمان را در مقابل نیروهای افقی مانند نیروهای ناشی از زلزله یا باد فراهم می‌کند. این دیوارها معمولاً از ورقه‌های فولادی، بتن مسلح یا ترکیبی از این دو ساخته می‌شوند. البته در سازه‌های چوبی دیوارهای برشی توسط الوارها و صفحات و تخته‌های چوبی ایجاد می‌گردند. مکان قرار دادن این دیوارها در یک ساختمان بسیار مهم هستند و باید طبق طراحی‌های دقیق تعیین شوند.

انواع دیوار برشی

دیوار برشی یک عنصر ساختمان در یک سازه است که برای مقاومت در مقابل نیروهای افقی طراحی شده‌است. این نیروهای افقی عمدتاً نیروهای تولید شده توسط باد و زلزله هستند که موازی با سطح زمین عمل می‌کنند.

دیوارهای جداکننده (Partition Walls)

این نوع دیوارها برای تقسیم فضا در داخل ساختمان به کار می‌روند. آنها به‌عنوان جداکننده‌های داخلی بین اتاق‌ها یا بخش‌های مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند. این دیوارها معمولاً از مصالحی مانند بلوک‌های بتنی، آجر، چوب، ورق‌های آماده ساخته‌شده از گچ یا سیمان ساخته می‌شوند. دیوارهای جداکننده به راحتی قابل تغییر هستند و امکان تغییر نوع جداسازی فضای داخلی خانه را ایجاد می‌کنند.

دیوار پارتیشن

دیوارهای حائل (Retaining Walls)

این نوع دیوارها برای نگهداری و پشتیبانی از خاک و جلوگیری از فشار و حرکت افقی آن استفاده می‌شوند. آنها عموماً برای ایجاد سطح تراز و جلوگیری از فرسایش خاک در زمین‌های شیب‌دار مورد استفاده قرار می‌گیرند. دیوارهای حائل می‌توانند از بلوک‌های بتنی، سنگ یا چوب ساخته شوند.

دیوارهای خارجی (Exterior Walls)

این دیوارها در واقع قاب بیرونی یک ساختمان هستند و در مقابل عناصر بیرونی ساختمان را محافظت می‌کنند. این دیوارها باید پردوام، مقاوم در مقابل آب و به لحاظ زیبایی‌شناسی مطلوب باشند. مصالح معمول در این دیوارها آجر، سنگ، بتن، پانل‌های فلزی و یا مواد کامپوزیت هستند.
دیوار خارجی

دیوارهای پرده‌ای (Curtain Walls)

این نوع دیوارها از جنس نیمه‌سازهای مانند آلومینیوم، شیشه و فولاد ساخته‌می‌شوند. آن‌ها عموماً در نمای خارجی ساختمان استفاده می‌شوند و وظیفه اصلی آنها ایجاد جداکنندگی از عوامل جوی مثل باد، بارش باران و حفظ انرژی ساختمان است. آنها معمولاً از مواد سبک ساخته می‌شوند تا علاوه بر کاهش دادن بار مرده ساختمان هزینه کمتری نیز داشته‌باشند. در صورت استفاده از شیشه در این نوع دیوارها می‌توان از نور طبیعی در تمامی طبقات ساختمان بهره برد. این دیوارها فشار افقی ناشی از بار را از طریق اتصالات خود به سازه اصلی ساختمان منتقل می‌کنند.
دیوار پرده ای

دیوارهای نمایی (Cladding Walls)

این نوع دیوارها به عنوان پوشش خارجی بر روی دیوارهای ساختمان استفاده می‌شوند. آنها هم به تزئین ساختمان کمک می‌کنند و هم در حفاظت ساختمان از عوامل جوی مانند بارش باران، آفتاب و آلودگی‌ها نقش دارند. این دیوارها از مواد بسیار مختلفی ساخته می‌شوند. موادی مانند سرامیک، شیشه، فلزات مانند آلومینیوم و فولاد، چوب و سنگ معمولاً برای ساخت دیوارهای نمایی استفاده می‌شوند. استفاده از این دیوارها به عواملی چون طراحی ساختمان، زیبایی مورد نظر، دوام مورد نظر و آب و هوای منطقه بستگی دارد. این دیوارها علاوه بر ایجاد زیبایی و حفاظت در مقابل عوامل جوی در عایق‌بندی حرارتی و صوتی نیز مؤثر هستند.

انواع نمای ساختمان و تسلیح آنها

نماهای ساختمان به دو دسته کلی نماهای داخلی و خارجی تقسیم‌بندی شده‌است که در این آیین نامه عمدتاً به نماهای خارجی و نحوه اجرا و تسلیح آن پرداخته شده‌است و اشاره‌ای کوتاه به نماهای داخلی شده‌است.

دیوارهای نمایی

دیوارهای سبز (Green Walls)

این نوع دیوارها که به دیوارهای زنده یا باغ‌های عمودی نیز معروف‌اند از گیاهان خاصی ساخته‌شده‌اند. این دیوارها علاوه بر ایجاد زیبایی و بالا بردن کیفیت هوای داخل ساختمان، در عایق‌بندی حرارتی ساختمان نیز مؤثر هستند. این دیوارها معمولاً یا با کاشت گیاهان خاص در بستر دیوار و یا با رویاندن گیاهان رونده بر روی چهارچوب‌هایی متصل به دیوار ساخته‌می‌شوند. دیوارهای سبز می‌توانند هم در درون و هم در بیرون ساختمان مورد استفاده قرار گیرند.

دیوار سبز
موارد بیان‌شده در فوق بخشی از پراستفاده‌ترین انواع دیوار در ساختمان‌ها می‌باشند. انواع خاصی از دیوار نیز وجود دارند که استفاده از آن‌ها بسته به شرایط محیطی، قوانین ساختمان‌سازی محل ساخت و عملکرد دلخواه مورد استفاده قرار می‌گیرند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *